Meme kanseri
Kadınlarda meydana gelen bir kanser türü olan bu hastalığın nedenleri ile ilgili bir yazı hazırladık.
Kadınların ciddi bir problemi olan göğüs kanserinin ne olduğu hakkında bilgi almanızı öneriyoruz.
Kadınlar jinekolojik muayeneye sadece herhangi bir rahatsızlıkla karşılaştıkları zaman gidiyor. Oysa sık rastlanılan meme kanseri, rahim ve rahim ağzı kanseri gibi birçok ciddi rahatsızlık erken tanı ile tedavi edilebiliyor.
MEME KANSERİ HER 5 KADINDAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR.
Türkiye’de sıkça karşılaşılan kanser olan meme kanseri 5 kadından birinde görülmeye başladı.
Meme kanserinin erken tanısında cerrahi tedavinin çok başarılı olması tedavilerde önemli bir etken.
Erken tanı konabilirse, memeyi koruyarak, memenin tamamını çıkarmadan, sadece milimetrik tümörü işaretleyip onun etrafındaki dokuyu da çıkararak bu hastalığı tamamen iyileştirmek mümkündür.
Meme Kanseri Nedir
Fibrokistik hastalık ile fibrokistik meme aynı anlama gelmekte olan iki ayrı tanımdır. Daha önce fibrokistik hastalık deyimi kullanılmakta iken bugün günümüzde bunun memenin doğal bir değişim süreci olarak kabul edilmesi nedeni ile hastalık yerine fibrokistik meme tanımı kullanımı tercih edilmektedir. Memede fibrokistik yapının oluşmasının en önemli nedeni her adet döneminde gebeliğe hazırlanan süt kanallarında gebelik oluşmadığı için ölen oluşturulan yeni hücrelerin zaman içiminde birikimine bağlı olarak gelişmektedir. Yani adet gören her kadında ilerleyen yaşa bağlı olarak fibrokistik yapıların oluşması mümkündür.
Meme Kanseri Tedavisi
Meme kanserinde kemoterapi çok sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Özellikle de sadece kanserli dokunun alınıp çıkarıldığı yada memenin bir kısmının alındığı meme kanserlerinde kemoterapi uygulanması kesinlikle önerilmektedir.
Meme kanseri türlerine kısaca göz atalım. Ductal Karsinoma İnsitu: bu kanser türünde kanserojen karakterdeki hücreler meme kanalları ve membranla çevrili boşluklar içersinde çoğalırlar.
Erken tanı :
Erken evre meme kanseri olan kadınlarda ele gelen kitle veya başka şikayet bulunmayabilir. Tanı tarama mamografileri ile konur. Kanser ilerledikçe aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar.
- Memenin dokusundan farklı ve kaybolmayan kitle,
- Memede şişlik,
- Meme cildinde çekinti, portakal kabuğu görünümü, kızarıklık,
- Memenin şeklinde değişiklik, asimetri
- Meme başında kabuklanma, soyulma,
- Meme başı şeklinde değişiklik, meme başının içeri çökmesi,
- Meme başından akıntı.
Bu belirtiler bulunan kadınlar hemen doktora başvurmalıdır. Belirtilerin sebebi kanser olmasa bile bundan emin olmak için muayene ve tetkik yapılmalıdır. Meme kanserinden korunmak ve erken tanı için her kadın, risk analizi yapan bir merkeze başvurarak risk faktörlerini de belirlemeli.
Erken tanı için 20 yaşından sonra her kadının ayda bir kendini muayene etmesi, 1 ila 3 yılda bir doktor muayenesine gitmesi ve 40 yaşından sonra yıllık mamografi çektirmesi gerekli.
NE YAPMALI?
Düzenli egzersiz yapmalı. Zira fazla kiloların meme kanserini yüzde 25 ila 33 oranında arttırdığı bilinmektedir. Meme kanserinin üçte birinin yaşam tarzında yapılacak ufak değişikliklerle önlenebilir.”
Ne olursa olsun sağlık önemli. Kontrole gitmek hasta olmak değil hasta olmadan tedbiri almak.!
Hepinize sağlıklı günler dileğiyle….
Daha fazla ayrıntı için : Tıklayınız
Leave a reply