Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleşen ‘İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı gerçekleştildi.
4 ayrı panel düzenlendi. Gün boyu süren çalıştayın açılış konuşmasını yapan İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ raporuna göre, 2014 yılında en az bin 886 işçinin hayatını kaybettiğini vurguladı.
Hayatını kaybeden işçilerin 54’ünün çocuk, bin 754’ünün erkek, 132’sinin kadın, 53’ü göçmendi.
İş kazalarında yine ilk sıra yine inşaat ye aldı.
2014 yılında; inşaat işlerinde 423, maden işlerinde 386 işçi ve tarım işlerinde 309 kişi kaybettik.
Bu yüksek oranlarla;
Türkiye’nin 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü sırada. “Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre Salvador ve Cezayir’in ardından işçi ölümlerinde üçüncü sırada olan Türkiye’de her yıl ölen işçi sayısı bin kişinin üzerinde.
Türkiye’de ölümle sonuçlanan iş kazası oranları ‘100 binde 20,5′ iken bu oran Norveç, İsveç, İsviçre ve Danimarka gibi ülkeler izliyor. ‘100 binde 2′ oranının altında kalmaktadır. Soruna mutlaka ve mutlaka çözüm odaklı yaklaşmalıyız. İnsan hayatı Hiçbir maddi değerle kıyaslanamayacak ölçüde değerlidir. Yapılan araştırmalar, iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir olduğunu göstermektedir. Araştırmalara göre İş kazalarının yüzde 50’si kolaylıkla,yüzde 48’i de sistemli bir çalışanların başına geliyor.
“UYARILAR DİKKATE ALINMALI”
Ermenek’i ne Soma’yı ne de Torunlar kazasını yaşardık. Bunlarla beraber Türkiye’yi iş kazalarıyla anılır ülke durumuna geldi.
,. Eğer bu ülkede günde ortalama dört işçi yaşamını yitiriyorsa, eğer bir ülkede günde 20 işçi sakat kalıyorsa, eğer bir ülkede her saat başı 80 iş kazası yaşanıyorsa, eğer bir ülkede 10 iş kazasından sadece biri kayıtlara geçiyorsa, bırakalım çalışma hayatını, insanlık dramıyla karşı karşıyayız demektir.
“KÜÇÜK ÖNLEMLER ÖLÜMLERİ BİTİRİR”
Türkiye’de inşaat sektörünün iş ve istihdam açısından en ciddi sektör.
İşçi sağlığını dikkate almak ve ölümlerin önlenmesi İnşaatlardaki iş kazalarının yüzde 100’e yakını küçük önlemlerle sona erdirilebilir.
Tehlikeli ve riskli bir sektör olmasına karşın alınacak tedbirler ve eğitimlerle insanlarımızın hayatı kurtulabilir.
Kazasız ve dikkatli günler dileğiyle…
Leave a reply