Girişimcilik de “SWOT ANALİZİ”

0 1403

SWOT Analizi, bir projede ya da bir ticari girişimde kurumun, tekniğin, sürecin, durumun veya kişinin güçlü (Strengths) zayıf (Weaknesses) yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat (Opportunities) ve tehditleri (Threats) saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir.

Girişimciliğin başında yer alan bu analiz kavramı fazlasıyla önem taşımaktadır. Yeni bir iş veya yeni bir ürünün hangi potansiyellere sahip olduğunu araştırırken SWOT analizi bizim hangi risklerle yüzleşeceğimizi ve ya bizim neler kazana bileceğimizi görmemizde yardımcı oluyor. SWOT (Strengths(Güçlü yanlar), Weaknesses(Zayıf yanlar), Opportunities(Fırsatlar), Threats(Tehditler) onu kullanan şirkete onu nasıl bir rekabetin beklediğini önceden görmeye ve gelecek vaat eden pazar bulmasına yardım ediyor.

SWOT analizi 1960 yıllarında business guruları olanEdmund P. Learned, C. Roland Christensen, Kenneth Andrews ve William D. Book tarafından yapılmış ve ilk olarak onların birlikte yazdığı “Business Policy, Text and Cases” kitaplarında adı geçmiştir. Bu terim o zamanlar yalnız iş dünyası ile bağlı olsa da, şu an kişisel gelişimde de kullanılıyor.

Reset: How to Beat the Job Loss Blues and Get Ready for your Next Act” kitabının yazarı Dwain Chenck ve Intuitive HR yöneticisi Kim Giangrande  SWOT analizinin kendi pozisyonlarında sürekli gelişmeleri için yollar üretmelerine yardımcı olduklarını söylüyorlar.
  SWOT ANALİZİNİN SİZE VERECEĞİ EN BÜYÜK KAZANÇ

TOPLADIĞINIZ BİLGİLERİ VERİMLİ BİR ŞEKİLDE KULLANARAK ZAYIF YANLARINIZI, OLASI TEHDİTLERİ GÖREREK VE GÜÇLÜ YANLARINIZ VE FIRSATLARI KULLANARAK GÜZEL BİR PLAN ÜRETE BİLMENİZDİR.

diye Giangrande ve  Chenck  “Business New Daily” e röportaj vermişlerdi.

SWOT analizinin amacı

Bir business terimi olan SWOT organizasyonlara iç ve dış etkilerin neler olabileceği ile ilgili bilgilere sahip olma yetkisi veriyor. İş dünyasından kenara çıktığımızda da SWOT un bir çok alanlarda çok verimli bir şekilde kullanıldığını göre biliriz. Toplumun sağlık ve gelişiminde, eğitim ve diğer alanlarda bu analiz kullanılıyor.  SWOT un esas amacı stratejik planlamaya ve karar alma sürecine etkisi olabilecek positif ve negatif bütün faktörler ile ilgili organizasyonların bilgi sahibi olmasına yardım etmektir. Bu , endüstrinin neredeyse tüm alanlarında başarıyla gerçeklestirilebilir.

Bir bilgi toplama tekniği olan SWOT, başarılı sonuçlarından dolayı Proje Yönetimi nin de en önemli araçlarından biri.

“SWOT ANALİZİ SİZİN ÜRÜN VE HİZMETLERİNİZE BİR KONTROL PANELİ OLARAK HİZMET EDER, BAŞARIYLA SONUÇLANDIĞINDA DA ORGANİZASYONUNUZUN HANGİ SEKTÖRE OLDUĞUNA GEREK OLMADAN SAĞLAM BİR STRATEJİ UYGULAMA ŞANSI VERİR.”

Bu sözler HDX Hydration Mix CEO-su ve kurucusu Vipe Desai’ye ait.

“BİZ KENDİ ÜRÜNLERİMİZİN YENİ VE GÜNCEL OLMASI İÇİN HER YIL ONLARI YENİDEN DEĞERLENDİRİYORUZ. BUNUN ASIL SEBEBİ TABİKİ DE PAZARDAKI DEĞİŞİMLER VE YENİ MARKALARIN ORTAYA ÇIKMASI. BU ANALİZ ÜRÜNLERİMİZİN HER FAKTÖRÜ İLE İLGİLENMEMİZDE EN RAHAT VE EN DÜZENLİ ARAÇ”.

SWOT ne zaman kullanılmalı

SWOT analizi stratejik planlamanın öneri aşamasında kullanılır. O, her  çeşitte organizasyon için öncü olarak hareket eder ve organizasyonlara aşağıdakileri kazandırır:

1)Yeni girişimler için çeşitli yolların bulunması

2)Yeni planlar için stratejilerin belirlenmesi

3)Yürütülen belirli programa nerelerde değişiklik yapılması

4)Mesailerin artırılması ve yönlendirilmesi

SWOT analizi bilgilerin organize edilmesi, çözümlerin sunumu, maniaların belirlenmesi ve fırsatların önemini belirtmek açısından mükemmel bir araç.

Money Crashers CEO-su ve kurucusu Andrew Schrage şöyle açıklıyor:

“SWOT ANALİZİ İŞLETME VE KARAR-VERME OPERASYONLARINI GELİŞTİRMEK İÇİN EN İYİ YOLLARDAN BİRİ. O BENİM ORGANİZASYONUMUN HANGİ ALANLARDA EN ÜST SEVİYEDE ÇALIŞTIĞINI VE AYNI ZAMANDA HANGİ ALANLARDA DAHA ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREKTİĞİNİ GÖRMEMİ SAĞLADI. BAZI YÖNETİCİLER BU GİBİ ŞEYLERİ DÜŞÜNMEK İÇİN VAKİT AYIRMAMAKLA ÇOK BÜYÜK HATA YAPIYOR. OYSA Kİ, BU ANALİZİ YAPARAK GÜÇLÜ YANLARINIZDAN FAYDALANA BİLİR, ZAYIF YANLARINIZI DA GELİŞTİRE VE YA ONLARI ARADAN KALDIRAK TAMAMEN KURTULA BİLİRSİNİZ”

 

Eğer üretici SWOT analizini yapmaya başlarsa ekibin her üyesini bu işe dahil etmekle daha iyi bir adım atmış olur. Bu etkenlerden dolayı iş sektöründe atılacak ilk adımda ve girişimciliğin etkeni altında swot analizi’nin payı büyüktür.

 

 

Şevin Toprak
Şevin Toprak

www.sektortrend.com

View all contributions by Şevin Toprak

Benzer Haberler

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

İletişim

“Röportaj, makale, tanıtım, öneri ve istekleriniz için aşağıdaki adrese mail yollayabilirsiniz” ___________________________________ sektortrendcontact@gmail.com ___________________________________

TAKVİM

March 2024
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

DUYURU:

SİZDE GÖNÜLLÜ KÖŞE YAZARI OLABİLİRSİNİZ!

Yazılarınızı, makalelerinizi ve araştırma çalışmalarınızı paylaşmak istiyorsanız bu platform sizin için var.

Bunun için yapmanız gereken bizimle mail adresimizden iletişime geçmek.

sektortrendcontact@gmail.com

NOT: Sitemizde yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir.

 

 

error: Content is protected !!