Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ali Osman Öncel’ in yaptığı “Türk-Japon İş Dünyası” Paneli 26 Aralık Cumartesi akşamı Emin Evim sponsorluğun da yapıldı.
- İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Osman Öncel;
Panel açılış konuşmasında kendisinin de bir süre kadar Japonya da kaldığını ifade ederek Türkiye ve Japonya arasında ki tarihi bağlantılardan, Türk-Japon iş dünyasından, geleneksel kültürlerden ve inovasyon arayışlarından bahsederek üretime ve eğitime ne kadar çok önem verdiğini ortak bir çok proje yapılabileceğinden bahsederek sırasıyla panele katılan konuşmacılara söz hakkı verdi.
- Konuşmacılardan Yurt Dışı Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Sn. Yoshinori Moriwaki;
25 yıldır Türkiye’de bulunduğunu Türk insanını çok iyi gözlemlediğini ve artık yarı Türk olduğunu belirtti.
“En Popüler Japon Ünvanı” seçilen Moriwaki, genel olarak çok iyi bir Türkçeye sahip olup, Türk insanı ile Japon insanı arasındaki farklardan ve özelliklerden bahsetti.
Türkiye’ de yaşamış iki Japon dan ve onların hayatlarından örnekler verdi;
Japon Mühendis Ryoıchi Kıshı;
“HARAKİRİ !”
Körfez geçiş köprüsünde bağlantı halatlarının yapımında bulunan Japon Mühendis Ryoıchı Kıshı’ nın bağlantı halatlarından birinin kopmasıyla kendisini tamamen sorumlu olmasa da kusurlu bulan Japon mühendisin harakiri yaparak hayatına son verdiğini anlatan Sn. Moriwaki ,
“ Japon insan için söz çok önemlidir!”
Eğer verdiği sözü yerine getiremezse Japonlar hayatına harakiri yaparak son verir dedi.
Japon Dr. Atsushi Miyazaki ;
Moriwaki, Van’da 2011 yılında 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından yardım için Van’a gelen Japon Dr. Atsushi Miyazaki ‘ nin depremden zarar gören insanlar için nasıl mücadele ettiğini ve oradaki halkın nasıl sevgisine layık olduğunu sonrasında da meydana gelen artçı depremle göçük altında kalarak hayata veda ettiğini hatta hayatını insanlığa adamış Dr.Miyazaki ve bu insanı doğuran, yetiştiren annesi için onun anısına bir büst yapıldığını anlattı.
Aynı zamanda da “Ertuğrul 1890” filminde de yer alan Sn. Moriwaki çok güzel bir proje olduğunu ve bu tür projelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.
- Konuşmacılardan Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, Dekan Pof Dr. Nazif Gündoğan;
Türkiye ile Japonya arasındaki üretim ve tüketim farklarını anlatarak otomotiv sektöründen ve yönetim sisteminden örnekler verdi.
Dünyada ki yönetim sisteminden bahseden Sn. Gündoğan;
Amerika, Japonya ve Almanya’nın ne kadar çok üretim odaklı çalıştığını Avrupa’nın ise daha çok tüketim odaklığını vurguladı.
İbn Haldun un sözünü örnek göstererek,
“Mağluplar, galipleri taklit eder ve taklitler bir yere gidemez”
Mevla’nın “Pergel” anlayışını ifade ederek kendi kültürümüzü unutmadan batıdan tüketim anlayışını değil üretim yeteneğini almamız gerektiğini belirtirken “yalın üretim” anlayışını benimsememiz gerektiğini söyledi.
- Konuşmacılardan H.I.S. Türkiye Şubesi Genel Müdür Yardımcısı Sn. Dursun Ablat;
15 yıl boyunca Japonya da kaldığını ve o kültürü aldığını kendisini tam olarak Japon olarak gördüğünü ifade eden Sn. Ablat Japonya çalışma hayatındaki müşteri odaklılığından bahsetti.
Japonya da Müşteriyi en yüksek saygı seviyesine taşınması gerektiğini belirtti.
“Müşteriye gösterilen saygı Allah’ a gösterilen saygı ile eşittir” dedi.
Japonlar ile Türklerin çalışma hayatlarından kısaca örnekler verirken zamanın öneminden bahsetti. Japonya da eğer sabah 09:00 da mesainiz başlıyorsa ne 5 dakika önce ne de 5 dakika sonra olur diyen Sn. Ablat “bizim için söz ne kadar önemliyse zaman kavramı da o kadar önemlidir” dedi.
- Konuşmacılardan Eminevim Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Emin Üstün;
Otomotiv sektörü ile başladığı bu yolda inşaat sektörü ve enerji sektörü gibi birçok alanda yer aldıklarını söyledi.
“İnsanlarla irtibata geçerek , nasıl topluma yararlı işler yapabilirim ?” düşüncesini benimseyen Sn. Üstün, İnşaat sektöründe de çok etkili olduklarını belirten Sn. Üstün 60 bin müşteri ile çalıştıklarını su anda 20 bin teslimatı gerçekleştirdiğini ve devam ettiklerini vurguladı.
Aslında İnşaat Mühendisi olan Sn. Üstün organizasyon benim işim diyor.
“Herkesle ortak olabilirim…”
Gerek Türkiye de olsun gerekse de Dünya da birçok saygın kuruluşla ortaklığı mevcut olan Sn.Üstün
Düzgün bir proje ile gelen herkes ile ortak olabileceğini söyledi ve üretime fazlasıyla önem verdiğini üstüne basa basa ekledi.
Türk – Japon İs Dünyası Paneli ile ilgili bir kaç kare;
Leave a reply