Günümüz dünyasında bir çok yenilik, mevcut teknoloji üzerine inşa edilmek suretiyle bir takım arge çalışmaları ve pilot uygulamalar neticesinde hayata geçirilmekte ve insanlığın hizmetine sunulmaktadır. Bunun yanında ilk defa hayata geçirilecek fikirler ve teknolojiler de ortaya çıkmaktadır.
Dünyadaki sanayi devrimiyle mevcut yeraltı kaynaklarının gün yüzüne çıkması ve bu doğrultuda yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesiyle hızlı bir gelişme kaydedilmiştir. Bir çok yenilik günümüzde olduğu gibi öncelikle dünyada diğer ülkelere göre güçlü olabilmek adına askeri sahada uygulanmakta, aynı zamanda günlük hayatta insanlığın istifadesine sunulabilecek fikirler inşa edilirken kullanılmaktadır.
Özellikle batılı ülkeler yenilikçi fikirlerini, teknolojilerini üretmekte gerekli enerjiyi ve yeraltı kaynakları için sömürge yarışına girmiş. Ülkeler bilimsel araştırmalar neticesinde üretilen teknolojilerini dünyada güçlü olabilmek için askeri alanda diğer ülkelere karşı bir kalkan olarak kullanılmış, bu kalkanın gölgesinde insanlığın hizmetine sunulan yenilikler ile de bu alanda rekabet ortamını meydana getirerek teknolojisini dünyaya ihraç etme potansiyeline getirmiştir.
Dünyadaki gelişmelere paralel ülkemizde de farklı sahalarda bir takım çalışmalar başlatılmış. Bir kısmı hayata geçirilmiş, bir kısmı yarıda bırakılmış, bir kısmı da başarısızlık ve netice alamama senaryolarıyla rafa kaldırılmıştır. Özellikle ülke ekonomisini ileri seviyeye taşıyacak, dışa bağımlılığı azaltacak askeri sahada güçlü olmayı sağlayabilecek bir çok girişim, girişim olmaktan öteye geçememiştir.
“B-2” Amerikan Hayalet Uçağı Havada, “THK-13” Uçan Kanat Projesi Rafta
Havacılık dünyasında Türkiye adına önemli bir gelişme gösterebilecek projelerden biri “THK-13” adı verilen uçan kanat planör projesidir. 1940’lı yıllarda Türk Hava Kurumu Etimesgut Uçak Fabrikası’nda “THK-13” uçan kanat planörü tasarlanarak uçuruldu. Fakat uçuş esnasında ardı ardına yaşanan kazalar neticesinde uçağın pilotu yaralandı ve planör ağır hasar gördü. Proje ise rafa kaldırıldı.
1981 yılında Amerikada üretilen hayalet uçak olarak bilinen B-2 bombardıman uçağı Türkiyede hayata geçirilmeye çalışılan “Uçan Kanat” projesine fiziksel yapı olarak büyük yakınlık göstermektedir.
Hyundai Yarışı Kazandı, Anadol Kaybetti
Dünyanın 5’inci büyük otomotiv grubu olan Güney Kore’deki Hyundai markası, Anadol üretimi başaldıktan sonra, Anadol projesi örnek alınarak kuruldu.
Anadol modelleri fiberglas gövdeye ve çelik tam şasiden üretilmekteydi. Fiberglas tekniği İngiliz otomobil markası Reliant desteğiyle, motor, şanzıman ve diferansiyel teknolojisi de Ford desteğiyle sağlanmaktaydı. Otosan 1966-1984 yılları arasında çeşitli modellerden toplam 63 bin adet binek Anadol üretildi. Anadol markası fesh edildikten sonra 36 bin adet üretilen kamyonet modeli ise 1991 yılı sonuna kadar üretimde kaldı.
Koreli Chung Ju Yung 1947 yılında Hyundai Motor şirketini kurdu. Anadol projesini örnek alarak otomobil üretmeye karar verdi. İngiltere’den Ford Cortina modeli araçları kit halinde Kore’ye getirilerek Hyundai tesislerinde montajına başlandı. Chung Ju Yung, otomobil montajıyla yetinmeyip İngiltere’de Austin-Morris’in genel müdürlüğünü yapan George Turnbul’u 1974 yılında Kore’ye getirdi. George Turnbul’dan “İki yıl içinde Kore markası ile Kore malı bir otomobil yapmasını istedi”. George Turnbull, İngiltere’deki fabrikadan 5 uzman arkadaşını Kore’ye davet etti. Mitsubishi Motors’un teknolojik desteği ve İtalyan tasarımcı Giorgio Giugiaro’ya tasarımı ile 1975 yılında ilk Kore otomobili Pony’nin üretimi gerçekleştirildi.
Hyundai’nin Pony modeli teknolojik yetersizlikler nedeniyle ABD ve Kanada pazarına giremedi. 1986 yılında Excel modeli ile ABD pazarına ve diğer gelişmiş ülke pazarlarında Hyundai otomobillerinin satışı başladı. Bu evreden sonra Hyundai büyük bir gelişme göstererek dünya otomobil markaları arasında yerini aldı.
Türkiye, Devrim otomobilleriyle başlayan bu hayalini bir fırsat olan Anadol markası ve ardından Tofaş’ kuş serisini yeni gelişmeler katarak gerçekleştirmek yerine, bir kenara bırakarak yerli üretim fırsatını elinden kaçırdı.
Leave a reply