TELEKOMÜNİKASYON GERİLEDİ Mİ?

0 122

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, basın toplantısında 2014 Yılı Telekomünikasyon Sektörü Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporu’ nu düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

“Türkiye’ de telekomünikasyon sektör büyüklüğü 16 milyar dolar, ödenen yıllık vergi 14 milyar dolar” 

  • 2014 Yılı Telekomünikasyon Sektörü Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporunda; Türkiye’de telekomünikasyon sektörünün 2014 yılındaki toplam büyüklüğü 16,21 milyar dolar olarak belirtildi. 2013 yılında 16,78 milyar dolar büyüklüğünde olan sektörün 2008 yılından bu yana 16-17 milyar dolar aralığında kaldığına dikkat çekildi. TELKODER tarafından yapılan çalışmada, Türkiye’ de telekomünikasyon sektörünün dolar bazında büyümediği, işletmecilerin kârlılıklarının önemli oranda düştüğü, sektör üzerindeki maliyet yükünün giderek arttığı ve eşit rekabet koşullarının oluşmadığı bunun dikkat gibi çekici sonuçlar ortaya kondu.
  • TTNET diğer işletmeciler arasından ayrıştırılarak Türk Telekom gurubu içerisinde değerlendirilmiştir. Buna göre, 2014 yılı sonunda, pazarın tamamı dikkate alındığında 3 GSM işletmecisi, Türk Telekom ve TTNET dışında kalan diğer işletmecilerin toplam gelirleri 2012 yılında 2,67 Milyar TL, 2013 yılı sonunda 2,54 Milyar TL iken, 2014 yılı sonunda 3,1 Milyar TL olmuştur. Diğer işletmecilerin gelire göre 2012 yılı sonunda %8,8, 2013 yılında %7,56 olan toplam Pazar payları 2014 yılı sonunda %8,56 olmuştur.
  • Gelir dağılım oranlarına bakıldığında, TT ve Turkcell’in toplam gelirden aldığı payın düşmekte olduğu, bunun aksine TTNET, Vodafone, Avea’nın payının artmış olduğu göze çarpmaktadır.
  • Turkcell ve Vodafone’a ait olan ve sabit ses ve genişbant tarafında hizmet veren Superonline ve Vodafone Net’in payları çıkarıldığında, serbestleşme sürecinin üzerinden geçen 13 yıla rağmen, yeni nesil işletmecilerin gelirlerinin %6’lar seviyesinde olması oldukça dikkat çekicidir.
  • Üç GSM işletmecisi ve Türk Telekom’un karlılık oranlarına bakıldığında sektörde 2010 yılından itibaren karlılıkların %43 oranında azaldığı görülmektedir. Sektörde, büyük işletmecilerin gelir ve karlılıklarında meydana gelen düşüş, sektörün geleceği açısından bir tehdit olarak değerlendirilmektedir
  • Türk Telekom’un özellikle 2014 başından itibaren yatırımlarını çok ciddi miktarda azalttığı görülmektedir. Buna karşılık yeni nesil işletmecilerin yatırım miktarlarının giderek arttırmakta olduğunu söylemek mümkündür.

 

TELKODER-Yon.Kr_.-Bsk.-Yusuf-Ata-AriakYönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak;

Bu durumun sektörün geleceği açısından ciddi bir risk ve tehdit olduğunu belirtirken sabit, mobil, kablo ve fiber dahil olmak üzere toplam geniş bant abone sayısında yaşanan artışın yavaşlamaya başladığına dikkati çekerek, şunları aktardı: “2014 dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre toplam genişbant abone sayısı sadece yüzde 3,6 oranında arttı. Mobil genişbant ve fiber abone sayısındaki artışlar yavaşladı, kablo internet abone sayısının düştü, xDSL abone sayısında ise bir ilerleme kaydedilmedi. Yaşanan bu durumun nedeni olarak, sektörde eşit rekabet şartları gelişmediğinden, kullanıcıların talebini artıracak, farklı kalite, hız ve kotalardan oluşan bir hizmet çeşitliğinin sunulamamasını gösterebiliriz.”

Yerel işletmecilerin eşit rekabet şartlarında faaliyet gösterebilmesinin de sektör için hayati önem taşıdığını dile getiren Arıak, “Ülkemizde ITH adı verilen hizmetler konusunda henüz bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, WhatsApp, Skype gibi yabancı kaynaklı firmaların büyük bir bölümü ülkemizde bu tür hizmetleri sunmaktadır. Haberleşme hizmeti sunan yerli işletmeciler ise ses ve mesaj gibi bazı hizmetler kapsamında haksız rekabet nedeni ile zarar görmektedirler. Bu hizmetlerin gün geçtikçe yaygınlaşıyor olması nedeniyle konunun geç kalınmadan düzenlenmesi, yabancı kaynaklı ITH firmaları ile haberleşme hizmeti sunan yerli işletmeciler arasındaki rekabet kaynaklı eşitsiz durum ortadan kaldırılmalıdır” ifadelerini kullanılarak önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

 

 

 

 

Kaynak: 2014 Yılı Mayıs Ayı Telekomünikasyon Sektörü Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporu

Sinan ÇETİNKAYA
Sinan ÇETİNKAYA

Kimya ve İşletme mezunu, Araştırmacı Yazar, www.sektortrend.com Kurucusu

View all contributions by Sinan ÇETİNKAYA

Website: http://www.sektortrend.com

Benzer Haberler

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

İletişim

“Röportaj, makale, tanıtım, öneri ve istekleriniz için aşağıdaki adrese mail yollayabilirsiniz” ___________________________________ sektortrendcontact@gmail.com ___________________________________

TAKVİM

December 2024
M T W T F S S
« Jul    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

DUYURU:

SİZDE GÖNÜLLÜ KÖŞE YAZARI OLABİLİRSİNİZ!

Yazılarınızı, makalelerinizi ve araştırma çalışmalarınızı paylaşmak istiyorsanız bu platform sizin için var.

Bunun için yapmanız gereken bizimle mail adresimizden iletişime geçmek.

sektortrendcontact@gmail.com

NOT: Sitemizde yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir.

 

 

error: Content is protected !!