Gaz Kromatografi ve Kütle Spektrometre “GC-MS”
— 21 October 2014
1140
Bir çok üretici firma, gaz kromatografi cihazlarını hızlı tarama yapabilen, düşük dedeksiyon limitlerine inebilen gaz kromatografiye uygun ve konfigüre edilebilen çeşitli kütle spektrometreleri ile birlikte piyasaya sürmektedir. Kapiler kolondan gelen elüatın bir kısmı kütle dedektöründe iyon kaynağı bölgesinde iyonlaştırılır ve dedektörün diğer kısımlarına iletilmek üzere taşınırlar. İyonlaşmayan maddeler ve taşıyıcı helyum gazı atomları vakum tarafından emilir ve sistemden uzaklaştırılır.
Gaz Kromatografi / Kütle Spektrometri (GC-MS), karmaşık organik ve biyokimyasal karışımların analizi için güçlü bir sistem haline gelmiştir. Bu uygulamada kromatografik kolondan çıkan bileşikler için belli bir kütle aralığında dedektör taraması sonucu (Full) ayrı ayrı spektrumlar toplanır. Nasıl bir film şeridindeki her bir fotoğraf karesinin toplamı ile bir film meydana geliyorsa, bu spektrumların toplamı kromatogramı vermektedir. Bu spektrumlar bilgisayar üzerinden software vasıtası ile yorumlanarak, kütüphanede bulunan her bir bileşene ait spektrumlarla eşleştirilerek maddeler tanımlanmaya çalışılır. Elde edilen veriler sonrasında kantitatif çalışmaya geçilerek SIM (Selected Ion Monitoring) yani çalışılacak bileşenin ideal fragman iyon yada iyonları üzerinden rutin miktarsal analiz yöntemi geliştirilir. Kütle spektrometri ayrıca uçucu olmayan bileşenler içeren numunelerin analizi için sıvı kromatografi ile de birleştirilmiştir (LC-MS).
GC-MS sistemleri günümüzde; ilaç, gıda, çevre, adli tıp ve toksikoloji laboratuarlarında bir çok organik maddenin ve konjonerlerinin kromatografik ayrımı, kalitatif ve kantitatif tespitinde kullanılmaktadır. Bu analizlerin başlıcaları Pestisit, PCB’ler, Dioksin ve Furanlar, DLPCB’ler, PAH’lar dır.
Leave a reply