“Boren” Türkiye’den Dünyanın İlk ‘Elektrik ve Bor’ ile Çalışan Otomobili
— 19 April 2017
633
DMA, TÜBİTAK MAM ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye’deki teknolojilerden faydalanılarak dünyanın ilk elektrik ve borla çalışan hibrit otomobilini geliştirdi.
TÜBİTAK MAM ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, DMA’nın da üstlendiği proje ile birlikte elektrik ve sodyum bor hidrür ile çalışan Boren isimli bir otomobil geliştirdi.
Bu iki teknolojinin entegrasyonunu DMA sağlarken sodyum bor hidrürden hidrojen elde edilecek pilini ise TÜBİTAK MAM ve Bor Enstitüsü geliştiriyor.
Kasasında motor, şanzıman, egzos sisteminin olmadığı aracın kablo için gerekli altyapısı ise DMA tarafından yapıldı.
Kasasına bataryaların konulması için özel bir alan ayrılan aracın toplam proje maliyeti ise bir milyon doların üzerinde.
Yakın bir zamanda lansmanı yapılacak olan araç, geleceğin teknolojisi olarak görülen hidrojen ve elektrik enerjisiyle birlikte çalışıyor. DMA’nın geliştirdiği elektrik motoru 53 kW ile 450 kilometre kadar yol katedebiliyor. Ayrıca Tesla’nın geliştirdiği elektrik motoru 75 kW ile 426 km yol katediyordu.
Yapılan araştırmalar hidrojenin diğer tüm yakıtlardan ortalama 3 kat daha ucuz olduğunu, gelişen ve de gelişecek olan teknolojiyle birlikte kullanım alanının daha da gelişeceğini gösteriyor.
Tagged with:
araba,
bor,
boren,
dma,
elektrik,
km,
kw,
mam,
otomobil,
saat,
tesla,
tubitak,
tübitak mam
Leave a reply