01-07 MART 2015 DEPREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ

0 1074

Türkiye’nin jeolojik ve jeofiziksel anlamda aktif deprem bölgesinde bulunduğu bilimsel bir gerçektir. Geçmişte yaşanan depremlerin neticesinde maddi ve manevi anlamda ciddi kayıplar meydana gelmiştir. Tüm bu yaşananları unutmamak ve deprem gerçeğini kabullenmek amacıyla ülkemizde 01-07 Mart arası Deprem Haftası olarak kabul edilmiştir.

Deprem haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenerek toplumun bu konu da daha fazla bilinçlenmesi ve eğitilmesi amaçlanmaktadır. Etkinliklerde ise depremle ilgili genel bilgiler, afet eğitimi ve ilkyardım gibi konular gündeme taşınır.

Ülkemizde de deprem haftası kapsamında çeşitli illerde birçok etkinlik ve eğitimler düzenlenerek bu konuya dikkat çekilmiştir. Bunlardan en çarpıcısı ise; Burdur İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Sayın Mehmet ORAL ve ekibi tarafından düzenlenen beşinci 01-07 Mart Deprem Haftası Etkinliğidir.

depremfay

 

 

Etkinlik kapsamında Burdurda “Deprem Fayında Yürüyüş ve Farkındalık Etkinliği” ve  “Kent Odaklı Deprem Risk Yönetimi ve İlkeleri” konferansı gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk gününde Yarıköy ve Yazıköy arasında kalan 1971 yılında meydana gelen depremden dolayı terk edilen köye yürüyüş düzenlendi. Yaşanan deprem sonrasında halk köyü terk edip, başka bir yere yerleştiğinden köyden geriye kalan kalıntılara deprem tabelaları yerleştirildi. Tabelalarda 1971 yılında Burdur’ da o bölgedeki evlerde yaşayan insanlar ile ilgili bilgiler yer aldı. Bölge halkının verdiği bilgiye göre; depremin sabah 08.30 sıralarında meydana gelmesi ve köylülerin erken saatte tarlalara çalışmaya gitmesi can kaybının artmasını engellemiştir.
Etkinlikte ülkemizde bir ilk gerçekleştirilerek terk edilen bu köy Türkiye’nin deprem köyü olarak ilan edildi. ABD’nin San Francisso eyaletinde bulunan San Andreas fayındaki deprem kentine karşılık olarak ülkemizde de Burdur Deprem Köyü oluşturuldu. Depreme ilişkin farkındalığın bir simgesi haline gelmesinin altı çizildi. Ayrıca jeoturizm ve deprem turizmi çalışmalarını geliştirerek Burdur Deprem Köyünün özellikle jeofizik öğrencileri için etkinliklerin ve eğitimlerin merkezi haline getirilebileceği açıklandı.

fay

burdurday
Etkinliğin ikinci kısmında 1971’ deki depremde ortaya çıkan fay aynasında incelemeler yapıldı. Bu bölgeye de “Burdur Fayı Fay Aynası” tabelası dikilerek deprem sonunda ortaya çıkan jeolojik görüntüye dikkat çekildi. Bu bölgenin öğrenciler açısından laboratuvar amaçlı olarak incelenmesinin önemi dile getirildi.

Etkinliğin ikinci gününde ise Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman ÖNCEL ve yüksek lisans öğrencileri Araş. Gör. Seda TEMEL ve Ebru AYDINDAĞ’ IN katıldığı Kent Odaklı Deprem Risk Yönetimi ve İlkeleri Konferansı gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebru AYDINDAĞ
Ebru AYDINDAĞ

www.sektortrend.com Araştırma Yazarı

View all contributions by Ebru AYDINDAĞ

Benzer Haberler

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

İletişim

“Röportaj, makale, tanıtım, öneri ve istekleriniz için aşağıdaki adrese mail yollayabilirsiniz” ___________________________________ sektortrendcontact@gmail.com ___________________________________

TAKVİM

January 2025
M T W T F S S
« Jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

DUYURU:

SİZDE GÖNÜLLÜ KÖŞE YAZARI OLABİLİRSİNİZ!

Yazılarınızı, makalelerinizi ve araştırma çalışmalarınızı paylaşmak istiyorsanız bu platform sizin için var.

Bunun için yapmanız gereken bizimle mail adresimizden iletişime geçmek.

sektortrendcontact@gmail.com

NOT: Sitemizde yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlara aittir.

 

 

error: Content is protected !!